Filosofie achter het jeugdzeilen bij Roei- & Zeilvereniging Naarden

Samengevat

 • Met plezier, veilig en op je eigen niveau (leren) zeilen in Optimist of zwaardboot;
 • Vereniging van liefhebbers: door en voor zeilers en éénieder die het zeilen een warm hart toedraagt;
 • Laagdrempelig qua kosten;
 • Mogelijkheid tot het huren van een vereniging boot;
 • CWO erkende jeugdopleiding: CWO diploma’s voor Jeugdzeilen 1-mans en Zwaardbootzeilen 1-mans en 2-mans;
 • Mogelijkheid om opgeleid te worden tot ZI 1 (instructeur niveau 1).

  Zondag = R&ZV jeugdzeildag!

  Elke zondag vanaf ongeveer mei tot en met september staat bij de Roei- en Zeilvereniging Naarden in het teken van het Jeugdzeilen. We maken daar met elkaar een dag vol zeilplezier en gezelligheid in en rondom de haven van Naarden waar van alles te doen is. We sluiten de dag af met gezellig napraten onder het genot van een hapje en drankje waar niet alleen de leerlingen maar juist ook hun ouders, broertjes & zusjes en opa’s & oma’s zijn van harte welkom zijn!

  Lesaanbod

  Binnen de R&ZV Naarden bieden we verschillende zeillessen aan voor de jeugd tussen 8 en 18 jaar, met minimaal zwemdiploma B.

  De lessen zijn er op gericht om de kinderen op een veilige manier en met gebruik van spelelementen laagdrempelig aan het water, de boot en de wind te laten wennen en hen de basisbeginselen van het zeilen bij te brengen. Zonder dat zij daarvoor al de theorie hoeven te beheersen en zonder dat zij de druk van een diploma voelen.

  Uit ervaring weten we dat het voor beginnende leerlingen een heel grote stap is om helemaal alleen in een bootje te stappen en op een gegeven moment het ‘grote water’ op te gaan. Ook al is de instructeur altijd in de buurt en zijn er hulpouders met bootjes en onze ‘rescueboot’ op het water. Ook een wat stevigere wind waarbij het bootje kan gaan hellen en de zeilen met hun geklapper veel herrie maken, is een hele belevenis voor deze jong, onervaren groep. En dan is angst helaas snel opgelopen.

  We weten ook: angst en onzekerheid nemen het plezier in het zeilen weg. En eenmaal angst opgelopen, is het heel lastig om die weer weg te nemen. Dus doen we er alles aan om te voorkomen dat leerlingen in een situatie komen waardoor ze angstig raken.

  Ook hebben deze jonge leerlingen een wat kortere aandachtsboog en hebben ze meer afwisseling nodig. Ze vinden (bijna) alle activiteiten leuk maar meestal voor 10 minuten en niet langer ;-). Daar houden we dan ook voldoende rekening mee.

  Beginnende zeilers (Optimist 1)

  We hebben er voor gekozen om de beginnende zeilers in de eerste paar lessen met twee leerlingen in een Optimist te zetten waardoor ze samen kunnen leren hoe een bootje werkt, ze elkaar kunnen afwisselen, ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen. Ook kunnen we op deze manier terugkoppeling geven als ze even op de kant/het vlot zijn en hun maatje zeilt. Plezier is het allerbelangrijkste. Dus bij lekker weer wordt er ook heerlijk gezwommen en spelenderwijs geleerd rondom het eiland.

  Elementen

  • Rustige gewenning aan het water en de boot: we starten met 2 leerlingen in 1 Optimist zonder zeil in klein vaarwater en werken toe naar het alleen in een Optimist kunnen en durven varen op het Gooimeer;
  • Spelenderwijs leren: instructie met veel spelelementen;
  • Een gevarieerder les waarin het zeilen centraal staat en we dat afwisselen met ander waterplezier;
  • Voorbereiding op het CWO 1 zeilen zonder druk.

  Ons wekelijkse doel

  De kinderen stappen elke week met plezier in hun bootje en komen er met een big smile weer uit!

  Ons seizoensdoel

  Aan het eind van het zeilseizoen hebben alle kinderen een TOP tijd gehad, ongeacht of zij besluiten dat zeilen wel of niet iets voor hen is en ze wel of niet door willen gaan. De kinderen die besluiten door te gaan, beginnen het volgende seizoen vol zelfvertrouwen, zonder angst en met een stevige basis op zak aan hun CWO 1 diploma voor 1-mans Jeugdzeilen.

  Optimisten 2

  De Optimisten 2 leerlingen hebben al enige zeilervaring opgedaan. Bij voorbeeld met hun ouders op een boot, in een eigen bootje of tijdens een zeilkamp. Ze beschikken nog niet over een CWO 1 diploma maar hebben mogelijk wel al een Vorderingen Staat voor CWO 1 Jeugdzeilen in hun bezit. Ze zijn als richtlijn tussen de 8 en 11 jaar oud. Ze hebben geen angst om alleen in een Optimist te stappen en het open water op te gaan, tot en met windkracht 4.

  De lessen zijn er op gericht om de kinderen op een veilige manier en met gebruik van spelelementen de basis van het Optimistenzeilen bij te brengen en naar het CWO 1 diploma of een Vorderingenstaat CWO 1 te coachen. Aan het einde van het seizoen zeilen zij mee met de Haringtonrace.

  Per Optimist is er 1 leerling en de leerlingen zeilen niet meer samen in een bootje. Dit is een eis om het CWO 1 diploma te kunnen behalen.

  In de eerste les wordt bepaald welk niveau elke leerling heeft en frissen we de kennis op. Zodra het verantwoord is, gaan deze leerlingen zeilen op het Gooimeer of het eiland De Schelp.

  Elke les begint met een introductie en een onderdeel van de theorie. De bootjes gaan opgetuigd (en met het zeil in ‘Patatzak) in sleep en met de kinderen aan het roer de haven uit. We leren hen zo snel mogelijk zelfredzaam te worden in het op- en aftuigen. De les bestaat uit oefeningen op het water, terugkoppeling op het vlot/het eiland en theorie tussendoor.

  Ons wekelijks lesdoel

  De kinderen met plezier een stapje dichter bij het diploma brengen: spelenderwijs leren.

  Ons seizoensdoel

  Aan het eind van het seizoen hebben de leerlingen met plezier de basis van het Optimistenzeilen onder knie gekregen en ontvangen zij een CWO 1 jeugdzeilen 1-mans diploma of VorderingenStaat. Ze stappen zonder angst in hun bootje en kunnen het bootje zelfstandig, onder toezicht van de instructeur besturen. Ze hebben een basiskennis theorie.

  Gevorderde Zeilers

  Kinderen die de optimist nog niet ontgroeid zijn kunnen ook hun CWO 2 en 3 bij ons halen. Als ze het leuk vinden en wat meer uitdaging willen bieden we ook wedstrijdzeilen aan. Onder begeleiding van een oud wedstrijdzeilster wordt een groepje optimistzeilers, in hun eigen wedstrijdoptimist, klaargestoomd om wedstrijden te gaan varen. We zijn aangesloten bij de Combiregio Randmeren en zeilen die wedstrijden vaak ook mee.

  Kinderen die de optimist ontgroeid zijn kunnen gaan zeilen in een zwaardboot. Bijvoorbeeld een 1 mansboot zoals de Splash, of in een 2mans boot zoals een Laser Pico. De vereniging heeft ook van deze boten een paar in bruikleen, maar kinderen kunnen uiteraard ook in hun eigen bootje zeilen.

   

   

  Ervaring Leeftijd Doelniveau CWO Lesduur
  Optimisten 1 Weinig tot geen 8 jr & ouder JB 1 3,5 uur
  Optimisten 2 JB 2 3,5 uur
  Optimisten 3 JB 3 3,5 uur
  Wedstrijdzeilen
  optimisten
  5-6 uur
  Open Bic ZB 1 & 2 3,5 uur
  Splash ZB 2 & 3 3,5 uur
  Jeugdtrainer i.o. ZI 1 3,5 uur

  BINNENKORT

  2024 Activiteit
  27 maart
  woensdag
  20:00 tot
  22:00
  Voorjaars ALV
  Het Behouden Huys
  12 mei
  zondag (deel 1 / 13)
  12:00 tot
  17:30
  Jeugdzeilles
  Clubhuis en Gooimeer
  26 mei
  zondag (deel 2 / 13)
  12:00 tot
  17:30
  Jeugdzeilles
  Clubhuis en Gooimeer
  2 juni
  zondag (deel 3 / 13)
  12:00 tot
  17:30
  Jeugdzeilles
  Clubhuis en Gooimeer
  9 juni
  zondag (deel 4 / 13)
  12:00 tot
  17:30
  Jeugdzeilles
  Clubhuis en Gooimeer

  LAATSTE JEUGDZEILNIEUWS

  Blije gezichten bij de Harington race

  Afgelopen zondag was weer de laatste zeildag voor de jeugd. Traditiegetrouw wordt deze afgesloten met de Haringtonrace. De dag begon al goed met ee... Lees meer

  Zondag 24 september Harington race

  Zondag 24 september vaart de jeugd de Harington race! De planning is bekend! 10:15u inloop met koffie en thee10.30u allen aanwezigvoorbespreking ... Lees meer

  Heerlijke 1e jeugdzeildag

  Zondag 14 mei trapten we het jeugdzeilen 2023 met een prachtige 1e lesdag af. Het zonnetje scheen, de wind was rustig en afnemend (voor een aantal ... Lees meer

  Aanmelden jeugdzeilen 2023

  Wil je in 2023 ook komen jeugdzeilen? Dat kan in een optimist als beginner of al (enigzins) ervaren zeiler, of in een Splash of gezellig met z'n tw... Lees meer

  CONTACT

  Jeugdzeilen is bereikbaar via neliezdguej@rzvnaarden.nl