Nederland: het land van de wet- en regelgeving. Veel regels zijn fijn en sommige regels… Ach, weet je, we gaan hier gewoon even overstag... Aangezien er bij de WAC geen scheidsrechters vanuit een scheidsrechterstoel meekijken, zijn de deelnemers hun eigen scheidsrechter. Maar regels horen er dus gewoon bij, en het is goed/nuttig/noodzakelijk/leuk om je daarin te verdiepen. De wintermaanden, als de boot lekker hoog en droog staat, zijn daarvoor prima maanden. Maar die zijn bijna voorbij, en de meeste boten gaan alweer bijna de plomp in om de eerste WAC te zeilen op zaterdag 5 april. Dus handig om deze twee toch nog even goed door te nemen:
Wedstrijdbepalingen: Deze staan op de website en geven eigenlijk alle info voor de hele serie. Dus de te zeilen banen, de starttijden, de puntentelling, etcetera.
Regels voor Wedstrijdzeilen (RvW): Voor de meeste zeilwedstrijden gelden internationaal overal dezelfde regels: de RvW (in het Engels Racing Rules of Sailing). Deze worden na iedere Olympische Spelen vastgesteld door World Sailing en vertaald door het Watersportverbond. De meest recente versie is geldig van 2025 tot en met 2028. De RvW kan je als boekje kopen of als pdf downloaden van onze website (racedocs WAC).
Op zich een behoorlijk boekwerk, maar doe je dit jaar mee met de WAC (of andere wedstrijden elders, want hoe meer je zeilt, hoe beter je wordt!) en wil je zelf geen fouten maken of anderen laten weten dat ze een fout maken? Lees dan regel 10 t/m 20 (of in ieder geval 10 t/m 13) van de RvW goed door. Dit deel (WANNEER BOTEN ELKAAR TEGENKOMEN) bevat vrijwel alles wat een beginnende (en zelfs gevorderde) wedstrijdzeiler moet weten.
Boten die over stuurboord boeg varen, moeten vrij blijven van boten over bakboord boeg.
Als boten over dezelfde boeg varen MET overlap, moet de loefwaartse boot vrij blijven van de lijwaartse boot.
Als boten over dezelfde boeg varen ZONDER overlap, moet de achterliggende boot vrij blijven van de voorliggende boot.
Nadat een boot verder draait dan in de wind, moet hij vrij blijven van andere boten totdat hij op een aandewindse koers ligt. Gedurende die tijd zijn de regels 10, 11 en 12 niet van toepassing. Als twee boten tegelijkertijd aan deze regel onderworpen zijn, moet diegene aan de bakboordzijde van de andere of diegene die achter ligt, vrij blijven.
Oké, regel 18 is voor de WAC ook een belangrijke om door te nemen. Deze gaat over ruimte bij merktekens (de boeien waar we omheen zeilen) en hindernissen (zoals ondiepten)!
Protesteren: soms nodig, maar liever niet
Mocht het toch niet helemaal netjes gaan, er schade ontstaan of iemand de regels niet goed hebben toegepast (dat kan door een verkeerd ingeschatte bakboord-stuurboord, een indringstart of een uitgeschoven genakerboom voor de bovenboei), dan kan er een protest worden ingediend.
Maar overall gaat de WAC over leuk en gezellig een rondje zeilen op de woensdagavond. De WAC is geen WK, NK of Sneekweek, maar voor de meeste deelnemers een leuke manier om de werkweek in tweeën te zeilen. En het wordt nog leuker als iedereen de basics kent en toepast.
De Wedcie wenst iedereen hierbij een geweldig mooi, gezellig en sportief seizoen toe!
Inloggen om een reactie te plaatsen.