Frostbite Cup wordt één grote training voor J/80 WK 2025 in Nieuwpoort

Geplaatst op 04-10-2024  -  Categorie: Wedstrijdzeilen  -  Auteur: Ellen Hamelink

De J/80 klasse in de Benelux staat aan de vooravond van een spannend winterseizoen… De traditionele Frostbite Cup gaat bijna van start en daarin draait het dit keer niet alleen om de titel, maar ook om de voorbereiding voor het Wereld Kampioenschap in het Belgische Nieuwpoort in juli 2025. “De hele winter gaan we elkaars skills verder aanscherpen om goed beslagen ten ijs te komen,” zegt Bernard Holsboer van de J/80 Benelux klassevereniging.

fbc-van-start-2024-25-1024x576


Dat dit nodig is, bleek wel tijdens het afgelopen WK in La Rochelle waar een handjevol Nederlandse teams aan deelnam. “Zelfs de teams die heel steady top vijf varen bij de winterwedstrijden, hadden een flinke kluif aan de internationale concurrentie. Hoewel de Frostbite Cup natuurlijk een begrip op zich is en alle teams wel ‘winterkoning’ willen worden en in de voetsporen willen treden van team Don Juan van de Gebroeders De Zeeuw (winnaar FrostbiteCup 2023-2024), roep ik alle teams ook op om elkaar scherper dan scherp te maken. Bij de Frostbite Cup hebben we geen jury, bij het WK wel. Zie je deze winter dat een boot een fout maakt waar je zelf niet meteen voor wil protesteren, roep dat dan wel aan. Of zeg het achteraf aan de bar. Op die manier kunnen we van elkaar leren en elkaar sterker maken. Bij een WK zijn het vaak de Spanjaarden, Fransen en Italianen die de boventoon voeren, maar het wordt tijd voor een Nederlandse J/80 armada!”

Gewaagde eenheidsklasse
De inschrijvingen voor de Frostbite Cup liggen op schema. Momenteel hebben zo’n twintig boten officieel ingeschreven. Bernard Holsboer verwacht dat daar nog een bootje of vijf à tien bijkomt. “Zelfs de doorgewinterde teams zijn vaak laat met inschrijven, maar gelukkig zien we sowieso al wel twee nieuwe teams aangemeld. Wedstrijdzeilers in de Benelux blijven de J/80 en onze wintercompetitie op het Gooimeer ontdekken en terecht! Er zijn maar weinig klasses zo leuk, vooral omdat het een eenheidsklasse is en de vloot enorm aan elkaar gewaagd is.”

Hoewel het ‘t leukste is als teams het hele winterseizoen meevaren, is halverwege de Frostbite Cup reeks instappen wel mogelijk. Bernard: “Ik kan me voorstellen dat het WK een aantrekkingskracht heeft op zeilers. Zeker nu het WK relatief in de buurt is, kan het een reden zijn om nu in de J/80 te stappen. Als klasseorganisatie staan we open voor vragen en zijn we op de hoogte van de J/80’s die te koop zijn. En als je er dan eenmaal inzit, dan wil je niet meer anders!”

De eerste wedstrijd van de Frostbite Cup gaat van start op zondag 6 oktober 2024. Voor data, deelnemers, inschrijven, Notice of Race en Sailing Instructions kijk op: https://www.rzvnaarden.nl/welcome-at-frostbite-cup

Fotografie: Twirre Bogaard
Tekst: Ellen Hamelink


Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst