Met meer dan driehonderd leden beschrijft instructeur en coördinator jeugdzeilen Quirine Veth (49) de vereniging als warm en gezellig. Daarom hoopt ze dat jongeren minder achter een scherm gaan doorbrengen en juist vaker op het water te vinden zijn. “Op het water ervaar je een groot gevoel van vrijheid”, vertelt ze.
Veth is sinds haar 18de actief als zeilinstructeur en heeft daarnaast ook bij reisorganisatie Vinea gezeten, die bekend staat om haar jeugdzeilkampen. “Sinds m’n11de word ik al meegenomen op de boot. Ik weet niet beter dan dat ik grotendeels op het water te vinden ben.” Drie jaar geleden begon Veth weer met het geven van zeillessen aan kinderen. “Ik heb alle verenigingen bekeken en dacht bij Roei- en Zeilvereniging Naarden: dit is de leukste. Vorig jaar hadden ze iemand nodig die het jeugdzeilen coördineerde, dus ben ik dat samen met mijn collega Rens gaan doen. Mijn drie kinderen zijn net het huis uit, dus ik vind het geweldig om nog steeds met kinderen bezig te zijn.”
Elke zondag, van mei tot en met september ,is er jeugdzeilen. Tijdens de Olympische Spelen in Parijs heeft Nederland laten zien hoe sterk ons kikkerlandje is op het water, door maar liefst vier gouden medailles te winnen in het roeien en twee in het zeilen. Op de vraag of de roei- en zeilvereniging dit direct merkt in het aantal nieuweaanmeldingen, antwoordt Veth: “Om heel eerlijk te zijn, kan ik dat nu nog niet zeggen, aangezien we nu midden in de zomerstop zitten en in september weer beginnen. Wel merk ik dat de verenigingen en de landelijke organisatie ontzettend blij waren dat wij onlangs vier wedstrijdzeilers hebben aangeleverd. Het is belangrijk om dat levend te houden.”
Wat zie je bij de jonge zeilers als ze op het water zijn?
“Ontspanning, speelsheid en vrijheid, maar soms ook angst als het bootje wiebelt, ze te hard gaan of bang zijn om te gijpen. Het is dus ook wel grensverleggend. Voor de groep van 12 tot 14 jaar is dat anders, daar wordt het wat losser. De interactie wordt dan belangrijker. En als ze goed kunnen zeilen, willen ze alleen maar hard gaan en krijgen ze daar een kick van. Je ziet dat ze dan op een gegeven momentverslaafd worden aan het zeilen en zich één met de boot voelen.”
De zeilinstructeur vindt het dan ook jammer dat ze merkt dat steeds meer jongeren binnen zitten en vaak achter een scherm. “Ik merk bijvoorbeeld dat als het leven een beetje te zwaar wordt, ik teruggrijp naar de hobby’s van vroeger. De interactie tussen mensen en de natuur is zo waardevol, en die vind je niet achter een scherm. Het is ook gezond voor jongeren. Ik word altijd een beetje verdrietig als ik zie dat zoveel kinderen labiel zijn geworden door een gebrek aan interactie of sociale veiligheid”, vertelt ze.
Voorheen gaven ouders die zelf vroeger zeilinstructeur waren les aan de leden. Nu heeft de vereniging naast de hulp van ouders gediplomeerde CWO (Commissie Watersport Opleidingen) instructeurs ingezet. “We huren ze in sinds dit seizoen ,en daardoor heb ik ook een ochtend- en middaggroep gevormd zodat ze de hele dag kunnen werken. Dit is veel gunstiger. De jonge instructeurs, vaak studenten, passen juist goed bij de tieners. Ze kunnen lekkergek doen, wat meer humor in de lessen brengen en maken ze er een feestje van op het water. Daarnaast ontstaan er altijd mooie vriendschappen binnen de vereniging.”
Wat maakt zeilen zo bijzonder?
“Het is een gevoel van absolute vrijheid. Je hebt geengeluid van een motor, je bepaalt zelf waar je heen gaat, je voelt de wind door je haren en kijkt naar de verre horizon. Er zijn weinig prikkels en je bent bezig met het weer, de wind en het water. Ik vind het fantastisch en ben direct gelukkig als ik op het water ben. Of ik nu roei, zeil of surf, het maakt me niet uit; water onder me voelen is alles wat telt. Voor mij gaat er niets boven samenwerken op het water.” Ook kan je bij de vereniging in Naarden wedstrijdzeilen. “Dat is heel erg leuk, want dan doen er een kleine 40 boten mee aan een wedstrijd op woensdagavond. Iedereen die lid is kan meedoen, of je nou veel of geen ervaring hebt. Elk seizoen vinden er 25 van zulke wedstrijden plaats. Iedere avond is een eigen wedstrijd op zich dus je hoeft echt niet altijd mee te doen; een paar keer kan dus ook. Om clubkampioen te kunnen worden zul je er wel voldoende mee moeten varen.” Veth wil benadrukken dat de vereniging heel gemoedelijk is en dat er plek is vooriedereen. “Het is geen bekakte, afstandelijke, moeilijke vereniging met hoge ambities. We nemen kwaliteit echter zeer serieus, dus onze trainingen zijn CWO gecertificeerd. Het is veilig, maar er hangt ook zeker een warme en gezellige sfeer. Bovendien beschikken we over ons eigenclubhuis, ‘Het Behouden Huys’, op het terrein van de Jachthaven Naarden, waar het altijd gezellig is. We hopen dat we straks nog meer tieners aan het zeilen of roeien krijgen”, sluit de zeilinstructeur het gesprek af.
Inloggen om een reactie te plaatsen.