Vechttocht 2024

Geplaatst op 19-09-2024  -  Categorie: Roeien  -  Auteur: Bas Verheij

vechttocht-2-2024Otto had het goed voor elkaar. Voor de 4e keer meedoen aan de Rijn-IJssel Marathon. Intekenaars die wel en niet betalen, het vervoer van onze boot , het was bijna allemaal gelukt. Helaas. Op Zondag 2 juni om 17.11 uur luidde het 57e  appje :

"Geachte RIJM 2024 roeiers. Ik lees op de website van de RIJM 2024: de twaalfde Rijn IJssel Marathon op 9 juni 2024 is helaas afgelast vanwege het verwachte hoge water."

Teleurgestelde Stefanie, Annemarie, Tess, Natalie, Jose, Hilde, Wendela, Bas en Jan reageerden direct positief op het voorstel van Jos om dan maar met twee boten de Vecht op te gaan. Daarbij heeft Jos op voortreffelijke wijze onze tocht in ongeveer 40 appjes geregeld. Hieronder volgt de route. 16,49 km, tel maar na. (Dat is toch 33 km in totaal)

vechttocht-2024

Op 9 juni, op zondagochtend, om half negen was zowaar iedereen aanwezig: 10 roeiers (waarvan een begeleid door haar partner die evenwel niet van plan was mee te gaan). Mochten we het volgend jaar weer aan de RIJM meedoen dan moet gezegd worden dat in twee boten roeien duidelijk leuker is. Dat iedereen de hele tocht actief meekon doen.

Snelle indeling in de boten

Zowel de IJmeermin en de Blauwe vogel werden te water gelaten, bemand en konden we vertrekken. Het was wat wennen aan de commando’s die wat verschilden. Desondanks roeiden we redelijk gelijk. Gelukkig maar, want tot Muiden heerste er een forse Noord-Wester met windvlagen tot 6 Beaufort.(windkracht 6?, kopjes op de golven!!) Vooral forse stroom tegen moest worden overwonnen. Op de hoogte van ons stamcafe, de Zeemeeuw lukte het wisselen van de stuurman en de slag ondanks deze windsterkte.

Drie eilanden verder kwam Pampus in zicht. (Wellicht een doel voor een volgend tochtje). We kwamen een Muider vier teg

vechttocht-3-2024

en die ons opvallend snel voorbij voer. We hadden geen tijd om een hand op te steken maar ze gingen dan ook wel voor de wind.

In Muiden via een sluis naar Fort H, een welverdiend kopje koffie met de (al in de appjes gemelde ) appeltaart. Het was een zwaar begin. De eerste blaren konden al worden getoond. Gelachen over de aanlandingsproblemen. Voornemens om het de volgende keer beter te doen. 

Rond 10.30 de Vecht op, langs Weesp rustig roeiend met beduidend minder tegenwind. De roeivereniging Weesp liet een zestal Skifs uit die op het Gooimeer beslist waren omgeslagen. (Voor belangstellenden: deze vereniging organiseert een midzomer vechtrace. Dit jaar al op 15 juni, wellicht iets voor volgend jaar. Maar dan moeten we wel KNRB lid worden) Verder redelijk veel, maar dan gemotoriseerd verkeer.

Bij Fort Uitermeer stonden Fransje, Flory en Jans ons op te wachten. De partners van de dames namen kennelijk een vrije dag. In Porterhouse  een prima lunch. Goed georganiseerd Jos. We zaten wel buiten, nogal aan de koele kant voor de tijd van het jaar. Wat een verschil met Juni 2023.

De terugweg aanvankelijk minder meewind dan aanvankelijk gedacht. Wel de beurt voor andere stuurlui. Opmerkelijk dat goed kunnen roeien nog niet steeds betekent dat je ook goed kunt sturen. Gelukkig uiteindelijk heelhuids onder alle bruggen door terug in Muiden, daar door de sluis om vervolgens te merken dat er geen aanmeer mogelijkheden waren. Dan maar meteen doorroeien. Voorspoedig met de wind mee.

Rondom de tafel in ons eigen clubhuis echt nagenoten van een prachtige tocht. Nog eens 60 appjes inclusief foto’s en een “tikkie” getuigen van onze geslaagde tocht. Een belevenis die naar meer smaakt. Wie gaat er volgend jaar mee ??


Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst